Grøn automation: BILA går på global robotskattejagt

Service

Der er bingo på både bæredygtighed og bundlinje, når en brugt robot, som ellers bare stod og samlede støv, får nye opgaver på en anden arbejdsplads. Ikke mindst for små og mellemstore produktionsvirksomheder er brugte robotter ofte en god løsning, når de skal købe første robot.

 

I automationshuset BILA A/S arbejder serviceafdelingen målrettet med at opspore og opkøbe ”arbejdsløse robotter” rundt omkring i Europa for dernæst at klargøre dem til en ny ”karriere” et andet sted.

 

BILA har endnu ikke skrottet en hel robot. Gode robotter har en lang levetid, bare de bliver serviceret og vedligeholdt. Eksempelvis har mange Kawasaki-robotter et langt liv. Det ved BILA som skandinavisk forhandler af de japanske robotter i mere end tre årtier. I Nordnorge kører eksempelvis en brugt Kawasaki-robot i døgndrift på 24. år i en fiskeproduktion. På den måde har automationshuset i Nykøbing Mors arbejdet med cirkulær økonomi, længe før det i det hele taget blev et begreb.

 

Alene de sidste 10 år har 70 robotter fået ny ejer med BILAs hjælp. Andre robotter er blevet skilt ad til reservedele, så kunder hurtigt kan få her og nu hjælp af BILAs serviceteam til at komme op at køre igen, selv i en tid med komponentmangel.

 

"Lige nu har vi ni brugte robotter på lager. Der er rift om dem, og vi har solgt ekstraordinært mange i år. Modellerne varierer fra gang til gang, men de kan typisk bruges til opgaver inden for håndtering, pakning og palletering,"

 

Brian Ejsing, Team Leader, Service Nord, BILA A/S

 

Der er iøjnefaldende økonomiske fordele ved BILAs cirkulære forretningsmodel. Modellen gør det muligt for BILA at sælge mere uden at bruge nye materialer og ressourcer. Indkøbere kan slippe med at betale omkring en tredjedel af prisen på en ny robot, når de vælger at investere i et anlæg med en brugt robot.

 

- Det er jo dejligt, når noget både er bæredygtigt og en god forretningsmæssig finte for alle parter. Når der installeres automationsanlæg, især hos større virksomheder, bliver ældre robotter af og til overflødige i dén produktion. Det kan være, når emner udgår. Så ringer de til mig og spørger, om BILA vil aftage robotudstyret. Det vil vi som regel gerne, uanset robotfabrikat. For så kan vi bedre hjælpe de små og mellemstore virksomheder med at få råd til at automatisere, siger Brian Ejsing.  

 

Flere og flere vil købe brugt

 

Interessen for brugt robotteknologi er voksende, og derfor går Brian Ejsing også mere opsøgende til værks med opkøb, genbrug og videresalg af brugte robotter. Via annoncering og kontakter i hele Europa opsporer han robotter og får dem fragtet til Danmark, hvor de bliver serviceret og eventuelt også retrofittet. Herefter bliver robotterne købt eller lejet af kunder både i ind- og udland, hvorfor BILA også eksporterer brugte robotter.

 

De robotter, der viser sig ikke at kunne repareres, skilles ad, og de dele, der kan bruges som reservedele til andre robotter, gemmes til dette formål, så alle råvarer genbruges. Det er i øvrigt ikke altid kun selve robotten, der kan genbruges hos nye kunder. Øvrige komponenter som sikkerhedsafskærmning, borde, baner og værktøjer er standardkomponenter, der også har en høj genanvendelsesgrad. De kan genbruges i nye lignende installationer eller mere specifikke projektopgaver.  

 

En af de brugte robotter fra BILA har f.eks. nu fået en masse at lave hos ovnproducenten Hounö i Randers. Tidligere blev den brugt af en nordjysk produktionsvirksomhed, hvor den automatiserede produktion af smykkeæsker til Pandora. Men nu er den i fuld sving med at afrense rustfrie svejsninger indvendigt i kombiovnenes kabinetter med en laser. Produktionschefen hos Hounö, Rasmus Revsbæk, er godt tilfreds med både at have automatiseret en proces til en overkommelig pris.

 

"Vi kunne ikke finde en hyldevare, der passede til os, og derfor har vi valgt at udvikle løsningen selv. Vi har bl.a. købt en renoveret robot hos BILA i stedet for en ny. Samtidig har vi samlet to processer i den samme robotcelle. Udover afrensning med laser bliver der svejset stag fast i cellen til at stabilisere ovnen,"

 

Rasmus Revsbæk Hansen, Produktionschef, Hounö

 

Publiceret oktober 2022

Få 360 graders rådgivning om dit setup, og lad os hjælpe dig med at tage dine automationsønsker til næste niveau.

Ring til os på +45 97 71 00 44.


Kontakt os

 

Vi sidder klar til at svare på dine

spørgsmål samt tage en uforpligtende

snak om mulighederne med

produktionsoptimering i din virksomhed.

Når du udfylder formularen accepterer du samtidigt, at vi må opbevare dine oplysninger i henhold til vores privatlivspolitik.