Robotarme hjælper Carlsberg i kampen for nul ulykker

Fødevarer
Fleksibel Automation
Universal Robots
Medarbejdere hos Carlsberg ved UR robotarme

Højautomatiseret produktionslinje

To robotarme fra Universal Robots skal hjælpe bryggerne på Carlsbergs bryggeri i Fredericia med at løse de sidste manuelle arbejdsprocesser på den allerede højautomatiserede produktionslinje. Robotterne har frigivet næsten 50 pct. kapacitet på linjen og bragt Carlsberg et skridt nærmere målet om nul ulykker.


Frigivet ca. 50% kapacitet på linjen

Frigivet medarbejdertimer

500 emballagekartoner i timen

Øget medarbejdertrivsel

Udfordring

I Carlsbergs bæredygtighedsprogram indgår et mål om at opnå nul arbejdsulykker i produktionen. Herudover var der også en målsætning om at minimere gentagende og ensformige opgaver, der har til risiko at slide på den enkelte medarbejder. For at opnå disse målsætninger undersøgte Carlsberg i Fredericia deres muligheder indenfor automationsløsninger.

Løsning

To UR-robotter er nu implementeret i produktionen. En UR10-robotarm griber en stak med 10 kartoner, bundet sammen med en strop, og transporterer den til den anden robot. UR3-robotten skærer stroppen over og sænker den ned i en affaldssæk. Derefter tager UR10-robotten over igen og placerer stakken i et tomt magasin, som fortsætter ind i en kasserejser for påfyldning af kartoner.

Gevinst

Investeringen i de to robotarme var ikke primært pga. ønske om at øge produktionskapaciteten, men snarere om at lette byrden for medarbejderne og forbedre deres arbejdsmiljø. Carlsbergs mål er at opnå nul ulykker, og her spiller robotterne en afgørende rolle i at hjælpe dem med at nå dette mål.

To ekstra robotter til produktion

 

I efteråret 2017 fik Carlsberg-bryggeriet i Fredericia to ekstra arme til produktionen: to UR-robotter, der i dag varetager håndtering af op til 500 emballagekartoner i timen på en linje, der pakker flasker og dåser med de verdenskendte øl.

 

”Hele den linje, UR-robotterne står på, består nu af højautomatiseret teknologi inden for fadøl. Vi vil gerne være på forkant med udviklingen for at brygge både for i dag og i morgen. Det er vores mål,”

 

Thomas Kern Ruby, Senior Project Manager

 

Oprindeligt var den nye linje designet uden UR-robotterne, og det betød, at der stod en mand og tog emballagekartoner fra en palle og placerede i et magasin. Thomas Kern uddyber: ”Den høje automatiseringsgrad betyder, at menneskelig involvering på linjen er på et absolut minimum. Dermed håber vi, at vi kommer et skridt nærmere helt at undgå ulykker, som er et centralt element i Carlsbergs bæredygtighedsprogram. Vi vil gerne passe på medarbejderne og de nye UR-robotter fjerner de gentagne, hårde og ensidige løfteopgaver.”

 

Det stod derfor hurtigt klart, at der var behov for også at få emballagehåndteringen automatiseret. Så det blev den. ”Vi forhørte os ved forskellige robotproducenter, og det viste sig, at UR-robotterne passede perfekt til opgaven, bl.a. fordi de arbejder så smidigt og ikke kræver afskærmning,” fortæller Thomas Kern Ruby, Senior Project Manager, Carlsberg Fredericia.

 

Samarbejde gav optimal løsning

 

Efter at være blevet kontaktet af Carlsberg Fredericia afholdt Area Manager Steen Slabiak Jensen fra BILA Robotics indledningsvist en lille workshop for Carlsbergs teknikere og ledelse:

 

”I første omgang handlede det om få de ansatte til at forstå fordelene ved kollaborativ automation kontra automation med store industrirobotter, som ofte er en meget mere kompleks, langsommelig og tung proces,” fortæller Steen Slabiak Jensen, Area Manager.

 

Herefter kontaktede han en samarbejdspartner fra automatiseringsvirksomheden Robot Nordic og fortalte ham om opgaven. Sammen besøgte de to endnu engang bryggeriet i Fredericia for en mere dybdegående besigtigelse og udarbejdede siden i fællesskab den endelige løsning, som Robot Nordic i efteråret 2017 fik implementeret med stor succes.

 

I dag er det således to UR-robotarme, der klargør emballagekartonerne til pakning med fadølsprodukterne på den højautomatiserede linje i Carlsberg-produktionen. Først griber en UR10-robotarm om en stak med 10 kartoner, som er bundet sammen med en strop, og fører stakken op til den anden robotarm, en UR3. Denne skærer stroppen op og fører den ned i en affaldssæk. Herefter tager UR10’en over igen og placerer stakken i et tomt magasin, som kører videre ind i en kasserejser, hvorefter kartonerne bliver fyldt.

 

”Carlsberg er en specialvirksomhed. Vi vidste, vi skulle levere det bedste af det bedste. Det var krævende, men der har været et super godt og konstruktivt samarbejde imellem alle parter,”

 

Steen Slabiak Jensen, Area Manager

UR10 og UR3 Robot hos Carlsberg
Medarbejdere hos Carlsberg ved UR robotarme
UR10 og UR3 Robot hos Carlsberg

Forbedret arbejdsmiljø

 

Siden januar 2009 har størstedelen af Carlsbergs øl- og læskedrik-produktion til det danske marked været samlet på bryggeriet i Fredericia, som i dag er et af områdets største arbejdspladser med godt 800 antal ansatte og en årlig produktion, der i 2017 nåede hele 6,5 million hl. For det sønderjyske Carlsberg-bryggeri var investeringen i de to UR-robotter da heller ikke et spørgsmål om at øge produktionskapaciteten, men derimod et ønske om at bruge medarbejderressourcerne mere hensigtsmæssigt og aflaste medarbejderne for ensidige arbejdsopgaver.

 

”Vores primære flaskehals er altid fyldningen af flaskerne og dåserne, fordi den proces ikke kan foregå hurtigere, uden at det går ud over produktet, og vi går aldrig på kompromis med kvaliteten. Investeringen i de to UR-robotter har ikke været et spørgsmål om at øge produktionskapaciteten, men om at aflaste medarbejderne og forbedre deres arbejdsmiljø. Vi har en ambition om nul ulykker i Carlsbergs bæredygtighedsprogram, og her hjælper robotterne. Først og fremmest ved at automatisere en ensformig arbejdsopgave, som ud over en uhensigtsmæssig arbejdsstilling også indebar håndtering af en kniv og dermed en risiko for at skære sig,” fortæller Thomas Kern Ruby, Senior Project Manager.

 

Før tog opgaven 70-80 pct. af én medarbejders kapacitet ved linjen, i dag er medarbejderens eneste opgave i forbindelse med emballagehåndteringen at køre en palle med papkasser hen til linjen. Så klarer robotterne resten. Det har betydet, at linjen uden problemer i dag kan varetages af to operatører, som kontinuerligt udfører opgaver som bl.a. test, hygiejne, fejlfinding osv.

Få 360 graders rådgivning om dit setup, og lad os hjælpe dig med at tage dine automationsønsker til næste niveau.

Ring til os på +45 97 71 00 44.


Kontakt os

 

Vi sidder klar til at svare på dine

spørgsmål samt tage en uforpligtende

snak om mulighederne med

produktionsoptimering i din virksomhed.

Når du udfylder formularen accepterer du samtidigt, at vi må opbevare dine oplysninger i henhold til vores privatlivspolitik.