UR robot Grenaa Spån

Vores UR-robot er en overskudsforretning

100.000 kroner i overskud på en måned alene på UR-robotten – så stor en økonomisk gevinst har det været for Grenå Spåntagning at lade en samarbejdende robotarm fra Universal Robots overtage håndteringsarbejdet ved fabrikkens CNC-maskine.

Hos Grenå Spåntagning har det vist sig at være en overskudsforretning at få implementeret en UR10 ved fabrikkens CNC-maskine. Her udfører den flere timer om ugen – ofte dagligt – håndteringsarbejde af tunge aluminiumsemner, som bearbejdes til færdige lampedele til loftspots.

– Vores UR10 gør os mere konkurrencedygtige, fordi den giver os en større produktionskapacitet. I sidste måned kørte den godt 300 timer, hvoraf de 75 % var ubemandet – og når robotten løser det manuelle håndteringsarbejde uden bemanding, sparer vi omkostninger til løn, pension og overarbejdstillæg.

Sådan fortæller Claus Hyldahl, der er ejer og direktør i Grenå Spåntagning, om UR10-robotarmen, der siden sommeren 2017 har været en fast del af mandskabet hos metalbearbejdningsvirksomheden.

– Alene i sidste måned har vi haft 100.000 kroner i overskud bare på den. Og det skyldes simpelthen, at vi kan sætte den til at køre ubemandet i 3-4 timer ad gangen, også efter normal arbejdstid og i weekenderne. Det kræver blot, at der lige skal fyldes emner på engang imellem og tjekkes, om alt er i orden.

To gribere på samme arm

De ca. 1 kg tunge og runde råemner, robotten håndterer, har en diameter på 90 mm og bliver lagt på et bord foran CNC-maskinen, hvor de bliver fikseret i rækker af dråbeformede huller – en udformning, som gør bordet anvendeligt til emner i forskellige diametre og sikrer en præcis placering. Fra bordet bliver emnerne en for en bliver opsamlet af robotarmen og placeret i CNC-maskinen for bearbejdning. På robotarmens yderste led har den påmonteret to On Robot RG6-gribere.

– Vi har to gribere på, så den har ét emne med ind, som den placerer, når den har taget det færdige emne ud. Imens maskinen kører, tager den så fat i et nyt emne, som den er klar til at sætte ind, forklarer Claus Hyldahl og tilføjer:

– Ved aksler, der skal gribes fra siden, bruger vi nogle speciallavede slisker, som vi selv har konstrueret. De fungerer sådan, at når robotten tager den nederste aksel, falder der en ny ned. Så her er det længden af slisken, der er afgørende for, hvor længe robotten kan køre ubemandet.

Brugervenlig og fleksibel

Grenå Spåntagning har siden 2007 produceret komponenter i aluminium, rustfrit stål, messing og plastik til en lang række forskellige industrikunder og brancher. Indtil videre er robotarmen blevet brugt til to forskellige produkter, og både programmering og omstilling foregår uden problemer.

– Medarbejderen ved maskinen programmerer selv robotten til de daglige opgaver. Han fik et par timers kursus, efter vi havde købt den, og siden har det bare kørt. Den er meget brugervenlig, hvilket også en af årsagerne til, at vi valgte den, lyder det fra Claus Hyldahl.

– Og så er den nem og hurtig at omstille. Det var også en væsentlig grund til, at vi valgte den. Mange andre af de lidt tungere industrirobotter kræver, at man skal have en programmør ud, men med UR-robotten kan vi gøre det selv og spare en masse penge.

Den perfekte medarbejder

Ingen sygedage, ingen arbejdsskader og evnen til at køre nonstop uden at blive nedslidt er ifølge Claus Hyldahl nogle af de andre fordele, der gjorde udslaget for at investere i en UR10 til produktionen i Grenå. Ligesom at den arbejder med stor forudsigelighed, så man ved nøjagtigt, hvor lang tid den bruger på at løse en opgave, og derfor kan tilrettelægge produktionen meget præcist efter den.

På de produkter, UR-robotten kører flest af, kan den nå omkring 12 færdige emner i timen, og ifølge Claus Hyldahl er det ikke mere, end hvad en medarbejder ville kunne nå:

– Tidmæssigt kan en medarbejder måske være hurtigere, men det kræver, at de står ved maskinen konstant. Men robotten kan arbejde nonstop med gentagen præcision og er samtidig billigere i driftsomkostninger, forklarer Claus Hyldahl.

Han tilføjer, at robotten udover at øge kapaciteten samtidig løser udfordringer med mangel på arbejdskraft inden for metalbranchen. Og måske endda ovenikøbet kan være med til at tiltrække arbejdskraft til værkstedet:

– Den løser jo det samme arbejde, som en operatør ved maskinen ville kunne gøre. Men med hjælp fra robotten kan vi i stedet lade operatøren løse andre opgaver i produktion og dermed udnytte de ressourcer, vi har, meget bedre. Og jeg håber da også, at robotten kan være med til at tiltrække medarbejdere. Den overtager jo det ensformige arbejde, der ikke er nogen, der gider at lave, og samtidig får medarbejderne en mere teknikerpræget rolle, lyder det fra direktøren.

Claus Hyldahl har fået hjælp fra Area Manager Michael Glinvad fra BILA Robotics til at finde den optimale automatiseringsløsning på Grenå Spåntagnings specifikke behov og udfordringer. Siden er den samlede løsning med den samarbejdende UR-robotarm, tilbehør og værktøj solgt via BILA Robotics’ samarbejdspartner MELCNC.

Interesseret i en UR robot?

Kontakt vores kompetente eksperter, så vi sammen kan finde den bedste løsning for lige netop dig og din produktion. 

Lars Skaarup Rasmussen

Head of Robotics
+45 2030 5177

lsr@bila.dk

Thomas Madsen

Sales Manager
+45 5070 8001

tma@bila.dk

Jørgen de Blanck Nielsen

Area Manager
+45 9244 4240

jbn@bila.dk

Søren Galster Tækker

Area Manager
+45 5277 0048

sogt@bila.dk

Brian Spetzler

Product Manager
+45 9244 1133

brs@bila.dk