UR10-robotarmen varetager halvanden mands arbejde

UR10-robotarm varetager halvanden mands arbejde

  • Løser halvanden mands arbejde
  • Varetager monotont håndteringsarbejde
  • Effektiviserer produktionen

Specialfremstillinger kræver en effektiv produktionslinje, som hurtigt kan omstilles til varierende opgavetyper og -størrelser. Med en samarbejdende robotarm har Horsens Spån Teknik løst netop den udfordring – og samtidig aflastet produktionsmedarbejderne for monotont håndteringsarbejde.

Så snart der dukker en ny opgave eller udfordring op, begynder jeg helt automatisk at vurdere, hvordan jeg bedst muligt løser den, og hvordan jeg bedst muligt kan styrke min virksomhed. Og så er det jo oplagt at slå til, når den rette løsning dukker op.

Sådan fortæller David Nielsen, direktør i Horsens Spån Teknik (HST), om, hvorfor han tilbage i januar valgte at investere i en UR10-robotarm fra Universal Robots Danmark.

Den midtjyske produktionsvirksomhed har siden 1991 specialiseret sig i CNC-bearbejdning af alle typer materialer og fungerer som underleverandør af reservedele og komponenter til en lang række brancher i både ind- og udland. Og en stigende efterspørgsel på specialfremstillinger i både store og små serier kræver en fleksibel og effektiv produktionslinje, som hurtigt kan omstilles til den enkelte opgavetype og -størrelse.

Den rette løsning til opgaven

For at effektivisere produktionen i den 1.800 m2 store maskinfabrik og samtidig opretholde et godt arbejdsmiljø valgte direktør og grundlægger af Horsens Spån Teknik David Nielsen at investere i en ekstra forstærkning til produktionen: en UR10-robot fra Universal Robots Danmark.

Den midtjyske maskinfabrik havde allerede implementeret robotautomatisering til emnehåndtering og palletering, men med UR-robotarmen så direktør David Nielsen mulighed for at effektivisere produktionslinjen yderligere ved at aflaste medarbejdere for monotone arbejdsopgaver og flytte deres kompetencer til andre opgaver i produktionen:

Vi havde nogle emner, hvor seriestørrelsen var tilpas stor til, at det ville give god mening med robotautomatisering af håndteringen. Alternativt skulle der stå en medarbejder dagen lang og stoppe emner i en CNC-maskine og tage dem ud igen, fortæller han.

Nem implementering

Det var David Nielsen selv, der tog kontakt til BILA, efter at have besluttet sig for, at virksomheden skulle investere i endnu en robot – og at den skulle være fra Universal Robots. Sammen med kollegaer havde han drøftet mulighederne, og med det kendskab de havde til UR-robotterne og deres erfaring med robotløsninger, var de enige om, at det ville være den nemmeste løsning at implementere.

Faktisk var robotten så nem at sætte op og programmere, at det hele blev gjort af HST’s egne medarbejdere uden assistance fra Universal Robots Danmark:

HST er et rigtig godt eksempel på, hvor let og intuitiv UR-robotterne er at implementere i en produktionslinje. David Nielsen kontaktede os kort inden nytår og fik robotten leveret i midten af januar. Og siden har de selv stået for opsætning og programmering. Jeg har faktisk ikke hørt fra dem siden, lyder det med et smil fra Area Manager fra Bila, Forhandler af Universal Robots Danmark Niklas Buhl, der solgte robotarmen til HST.

Tilbagebetalingstid: halvandet år

UR10-robotarmen blev implementeret i produktionen og har siden januar fodret en af produktionens CNC-maskiner med metalemner. Og det har kunnet mærkes både økonomisk og arbejdsmiljømæssigt.

– Vi har kunnet flytte medarbejdere til andre opgaver. Og på den måde udgør robotten i sig selv en medarbejder – nogle gange faktisk halvanden medarbejder, da den ofte også kører om aftenen. Så løsningen giver med andre ord rigtig god mening rent investeringsmæssigt, lyder det fra direktøren, som tilføjer, at UR-robotten også rent arbejdsmiljømæssigt har en positiv effekt på produktionen:

Økonomien er selvfølgelig en væsentlig faktor, men fordi robotten varetager så meget monotont håndteringsarbejde – som de færreste medarbejdere er interesserede i at lave, og som kan være fysisk belastende – er den også rent arbejdsmiljømæssigt en stor gevinst for vores virksomhed.

Interesseret i en UR robot?

Kontakt vores kompetente eksperter, så vi sammen kan finde den bedste løsning for lige netop dig og din produktion. 

Lars Skaarup Rasmussen

Lars Skaarup Rasmussen

Head of Robotics
+45 2030 5177

lsr@bila.dk
Brian Spetzler

Brian Spetzler

Technical Support
+45 9244 1133

brs@bila.dk
Jørgen de Blanck Nielsen

Jørgen de Blanck Nielsen

Area Manager
+45 9244 4240

jbn@bila.dk
Thomas Madsen

Thomas Madsen

Area Manager
+45 5070 8001

tma@bila.dk