UR-robot fik fordoblet sin løfteevne

Ingen opgave er tilsyneladende for tung for de samarbejdende robotarme fra Universal Robots. På Dana Lims fabrik i Køge løfter en robotarm dobbelt så tungt, som den egentlig burde kunne – takket være et nyudviklet værktøj, der gør det muligt at koble den sammen med en vakuumløfter.

En UR 10-robotarm er omdrejningspunktet i den palleteringsløsning, ejer af Automation og Teknik i Slagelse, Flemming Bischoff Truelsen, i september 2017 udviklede til Dana Lims fabrik i Køge: en løsning bestående af en UR10 robotarm koblet sammen med en manuel vakuumløfter.

Med en ugentlig produktion på 200-250 tons spartelmasse bliver det til mange tunge løft, når 15-20 kg tunge sække med sprøjtespartel skal pakkes på paller, inden de forlader Dana Lims produktion i Køge. Tidligere varetog en ældre robotcelle opgaven alene, men grundet stigende efterspørgsel var der behov for mere kapacitet til palletering.

Der var imidlertid en ikke helt uvæsentlig udfordring, der skulle overkommes, før Flemming Bischoff Truelsen kunne præsentere en løsning for Dana Lim. Alle de automationsløsninger, han udvikler, er nemlig bygget op omkring UR-robotter – men den største og stærkeste af de samarbejdende robotarme fra Universal Robots, har en løftekapacitet på maks. 10 kilo, og sækkene, der skulle palleteres hos Dana Lim, vejer det dobbelte.

Jeg tænkte, at det måske kunne lade sig gøre at koble robotarmen sammen med en vakuumløfter. Så jeg lavede et forprojekt, hvor jeg lejede en robot og en vakuumløfter og legede lidt med det. Det viste sig, at løsningen fungerede helt perfekt til Dana Lims behov – og nu havde vi altså en robotarm, der kan løfte helt op til 25 kilo,” fortæller han.

UR-løsning koster mindre og fylder mindre

I efteråret 2017 blev løsningen implementeret i Dana Lims produktion i Køge. Her bliver de 15-20 kg tunge sække med sprøjtespartel via et transportbånd kørt hen til UR-robotten, som styrer en manuel vakuumløfter hen over en sæk ad gangen. Ved hjælp af vakuumsuget løfter den sækken op og placerer den i en høj papkasse på en palle.

Hos Dana Lim er der stor tilfredshed med den nye palleteringsløsning, som ifølge fabrikschef Erik Valentin har øget kapaciteten på pakkelinjen og elimineret flaskehalse. Han ser robotteknologien som en ideel måde at effektivisere produktionen såvel som at forbedre medarbejdernes arbejdsmiljø på:

Vi vil gerne have ny robotteknologi ind i huset. Vi har i forvejen mange maskiner i vores produktion, og ved at kombinere dem med ny teknologi kan vi fjerne løftearbejde fra medarbejdere og forbedre deres arbejdsmiljø, samtidig med at vi øger vores kapacitet,” lyder det fra ham.

At valget netop faldt på en løsning med en UR-robotarm, skyldes ifølge fabrikschefen økonomi og størrelse:

Det nye palleteringsanlæg koster 1/3 af et komplet standard-palleteringsanlæg, og så fylder det meget mindre, fordi robotten ikke kræver sikkerhedsafskærmning.”

BILA Robotics: Løsning skaber endnu flere muligheder

Også hos BILA Robotics er der stor begejstring for den løsning, Automation og Teknik har leveret til Dana Lim, og som ifølge Area Manager Henrik Bang Andersen giver helt nye brugsområder for UR-robotterne:

At UR-robotarmens løftekapacitet kan forøges så markant ved at koble den sammen med det rette værktøj, gør den i stand til at løse endnu flere typer af opgaver – også opgaver, som hidtil har været forbeholdt de store industrirobotter.”

Dana Lims palleteringsløsning med UR-robotten er nu prototype på det produkt, Flemming Bischoff Truelsen satser på i sin nye virksomhed Cobot Lift. Også her er det hans plan at bruge de samarbejdende UR-robotarme som omdrejningspunkt i samspil med det værktøj, han har udviklet til at koble robotarmen på en vakuumløfter.

For yderligere information kontakt

  • Flemming Bischoff Truelsen, ejer og direktør, Cobot Lift: tlf. 30 72 14 60 / fbt@cobot-lift.com
  • BILA Robotics: tlf. 96 69 47 20 / ur@bila.dk

Interesseret i en UR robot?

Kontakt vores kompetente eksperter, så vi sammen kan finde den bedste løsning for lige netop dig og din produktion. 

Lars Skaarup Rasmussen

Lars Skaarup Rasmussen

Head of Robotics
+45 2030 5177

lsr@bila.dk
Brian Spetzler

Brian Spetzler

Technical Support
+45 9244 1133

brs@bila.dk
Jørgen de Blanck Nielsen

Jørgen de Blanck Nielsen

Area Manager
+45 9244 4240

jbn@bila.dk
Thomas Madsen

Thomas Madsen

Area Manager
+45 5070 8001

tma@bila.dk