Robotarm frigiver kapacitet til udvikling

Ikke alene har en samarbejdende robotarm resulteret i, at finishen på de store serier er mere ensartet. Medarbejderne har fået mere alsidige og udfordrende arbejdsopgaver – og det har givet et mærkbart stemningsløft i produktionen hos glasproducenten Mirit Glas i Vojens.

Vi udvikler nye produkter i samarbejde med vores kunder, og vi vil hellere bruge vores medarbejdere til at tænke og udvikle end at lave ensidigt, gentaget og kedeligt arbejde. Det kan robotten gøre for dem.

Sådan lyder produktionschef Keld Lauridsens enkle forklaring på, hvorfor man hos Mirit Glas for to år siden valgte at investere i en samarbejdende robotarm fra Universal Robots.

Fleksibel løsning til fleksibel produktion

Mirit Glas blev i 1952 etableret som Danmarks første glashærderi og har siden været underleverandør af individuelle glasløsninger til en lang rækker brancher og virksomheder i hele Skandinavien. Glasproducenten, som i dag har hovedkontor i København og produktion i Vojens, fremstiller alle produkter efter ordre og leverer store serier og helt små enkeltstykker. Derfor er fleksibilitet er helt afgørende for produktionen i Sønderjylland.

Og derfor passede den samarbejdende robotarm fra Universal Robots perfekt til fabrikken – dels fordi den kan håndtere små emner i forskellige størrelser, dels fordi den var nem at integrere, fortæller Keld Lauridsen. Men vigtigst af alt: Den kunne overtage ensidige arbejdsopgaver fra medarbejderne, så deres ressourcer i stedet kunne bruges til udviklingsarbejde.

Robotten har løftet stemningen

Den samarbejdende robotarm af modellen UR10 benyttes til produktion af serier på minimum 100 emner. Den er placeret ved en CNC-maskine, der sliber glasemner, og her håndterer den runde og firkantede emner i størrelser fra 90 til 435 mm i diameter.

Fra et magasin opsamler robotarmen et emne ad gangen og kører det mod en slibemaskine. Herefter dypper den det slebne glasemne i vand og placerer det så i et andet magasin på et rullebord. Førhen var det en medarbejder, der stod ved slibemaskinen, og i stedet for at udføre det arbejde, som robotten nu har overtaget, passer de medarbejdere nu nogle andre maskiner i produktionen. Og det haft en stor positiv effekt på arbejdsmiljøet:

– Nu bruger de medarbejdere størstedelen af deres tid ved de maskiner, vi også udvikler ved, og det giver dem nogle fagligt større og meget mere interessante udfordringer, forklarer Keld Lauridsen.

Det har løftet stemningen mærkbart i produktionen, at medarbejderne har fået en mere alsidig hverdag. For der er jo ingen mennesker, der har lyst til at stå og lave det samme hele dagen lang. Det har robotten til gengæld ikke noget problem med, siger han og tilføjer, at medarbejderne er så begejstrede for robotten, at de håber på at få endnu en robotkollega i fremtiden.

Nemmere at levere store serier

Den positive effekt på arbejdsmiljøet og medarbejdernes humør er langt fra den eneste store gevinst, produktionen hos Mirit Glas har fået ud af at udvide arbejdsstyrken med den samarbejdende robotarm fra Universal Robots.

Produkterne bliver mere ensartede med robotten på grund af dens høje gentagne præcision, og det er ikke længere en udfordring at producere store serier og opnå samme høje kvalitet – og samtidig kunne levere til tiden med kort varsel, fortæller Keld Lauridsen om robotarmen, der kører alt fra 5 til 50 antal timer om ugen.

– Den ville køre hver dag, hvis maskinerne før den, kunne følge med. Når vi kan holde robotten i gang hele tiden, kommer vi for alvor til at tjene på den, tilføjer han.

Det er slet ikke usandsynligt, at robotten snart får meget mere at lave. For at øge produktionskapaciteten er fabrikken i Vojens nemlig i færd med at investere i endnu en skæremaskine, som skal ”fodre” UR-robotten med emner, så den kan køre nonstop. Og ifølge Keld Lauridsen var UR-robotten stærkt medvirkende til, at det blev vurderet, at investeringen i en ny skæremaskine kunne tjene sig ind.

Faktaboks

Læs mere om Mirit Glas på www.miritglas.com

Interesseret i en UR robot?

Kontakt vores kompetente eksperter, så vi sammen kan finde den bedste løsning for lige netop dig og din produktion. 

Lars Skaarup Rasmussen

Lars Skaarup Rasmussen

Head of Robotics
+45 2030 5177

lsr@bila.dk
Brian Spetzler

Brian Spetzler

Technical Support
+45 9244 1133

brs@bila.dk
Jørgen de Blanck Nielsen

Jørgen de Blanck Nielsen

Area Manager
+45 9244 4240

jbn@bila.dk
Thomas Madsen

Thomas Madsen

Area Manager
+45 5070 8001

tma@bila.dk