Cobot til maskinbetjening og test af nye emner hos IJ Pipe

Sønderjyske IJ Pipe A/S blev grundlagt i 1999 af Klaus Ipsen, der stadig er direktør. De 24 ansatte producerer specialudviklede kølevands-, luft- og udstødningssystemer, primært til producenter af entreprenør- og landbrugsmaskineproducenter.  

Virksomheden fik sin første UR-robot i 2019, den mellemstore UR5e med en griber fra OnRobot. Ingen af de tilgængelige modeller var et perfekt match, så ingeniør og medejer Wolfgang Lomann modificerede griberen, så den matchede virksomhedens behov. En opgave en smed også ville kunne klare.

"Robotarmen blev indkøbt til polering og håndtering. Poleringsopgaven blev ikke til noget, da en kunde sprang fra, men jeg er godt tilfreds med robottens håndtering: Den griber et rør, sætter det i en maskine og venter på, at det bliver færdigt, hvorefter den placerer røret på en palle. En opgave der ellers ville kræve dyre mandetimer," siger Wolfgang Lomann.

Fødning af robotten den største udfordring

Wolfgang Lomann har ikke oplevet problemer med robotten, mens den har været i brug. For ham ligger udfordringen i at føde den:

"Hver gang, vi overvejer et nyt emne, er det vigtigste spørgsmål: hvordan præsenterer jeg robotten for emnet? Til de rørstumper jeg nævnte før, byggede jeg et magasin. Så snart robotten har taget et rør, ruller et nyt rør frem samme sted. Emnet skal have samme placering for at vores griber kan fange det, ikke en halv meter ved siden af. Det er logisk, for robotten kan ikke tænke selv. Du skal fortælle den, hvad den skal gøre. Det gør den til gengæld rigtig godt, hver gang."

Processen er ikke fuldt automatiseret: magasinet skal jævnligt fyldes op af en medarbejder.

Men fødningen er den eneste robot-udfordring, Wolfgang kan komme i tanker om.

En sjov lille fætter

Der er ikke arbejde nok til, at robotten kan køre hele tiden. Lige nu står den på Wolfgangs kontor. IJ Pipe har kun 3-4 emner i produktionen, hvor stykantallet er højt nok til, at det giver mening at sætte robotten ind. Så snart styktallet ryger over 1.000 i deres nicheindustri, flytter produktionen ifølge Wolfgang til Kina.

"Det er en sjov lille fætter, men vi mangler arbejde til den. Så jeg eksperimenterer med den og vil afprøve ting som svejsning, som jeg ved kan lade sig gøre."

Hvis revisoren så robotten stå på et kontor, ville han sige, at der går mange år, før den er betalt tilbage. Men Wolfgang ser ikke et problem. Han købte den for at undersøge, hvilke emner, det giver mening at automatisere, og hvilke nye områder som svejsning, den kan anvendes til. Han siger:

Jeg ville ønske, at vi havde købt den meget tidligere. Robotten er ikke så dyr, så den kan godt stå stille lidt. Det er min tilgang. Mit råd til andre er bare at gå i gang. Arbejdet viser vejen. Og når man beskæftiger sig med tingene, finder man hurtigt ud af, hvad der virker."

12-årig programmør

Inden den kollaborative robot blev leveret, forberedte Wolfgang sig ved at se URs videoer på Youtube. Han blev positivt overrasket over, hvor nemt programmeringen gik.

"Jeg var her en weekend med min søn på 12 år. Jeg brugte 5 minutter på at vise ham, hvordan man gør. Jeg gik en halv time, og da jeg kom tilbage, havde han programmeret den til at smide en kaffekop ind i en stol. Så det er virkelig nemt."

Der er regelmæssige softwareopdateringer, som man selv vælger, om man vil installere. Wolfgang er en tekniknørd og vil gerne se de nye muligheder, så han opdaterer regelmæssigt.

Alle der har opdateret et styresystem ved, at der kan være fejl i en opdatering, men IJ Pipes medejer er endnu ikke stødt på udfordringer med softwaren.

Interesseret i en UR robot?

Kontakt vores kompetente eksperter, så vi sammen kan finde den bedste løsning for lige netop dig og din produktion. 

Lars Skaarup Rasmussen

Lars Skaarup Rasmussen

Head of Robotics
+45 2030 5177

lsr@bila.dk
Brian Spetzler

Brian Spetzler

Technical Support
+45 9244 1133

brs@bila.dk
Jørgen de Blanck Nielsen

Jørgen de Blanck Nielsen

Area Manager
+45 9244 4240

jbn@bila.dk
Thomas Madsen

Thomas Madsen

Area Manager
+45 5070 8001

tma@bila.dk