+45 97 71 00 44
tlf BILA A/S

Bliv praktikant på BILA

Bliv praktikant på BILA

Hos BILA A/S har vi løbende praktikforløb med studerende fra forskellige uddannelser. Som praktikant får du ansvar for egne projekter og deltager i projektforløb fra start til slut. Martin Møller og Sune Kortegaard har senest været i praktik på BILA i forbindelse med uddannelsen som automationsteknologer på Aarhus Maskinmesterskole.

BILA har været imødekommende fra dag ét, og det har gjort, at jeg hele tiden har følt mig velkommen i sådan en stor virksomhed. Vi har som studerende fået lov til at sidde i spidsen for et udviklingsprojekt, og når vi har haft behov for råd og vejledning, har vi haft en mentor til rådighed,

fortæller Sune Kortegaard.  

Forrest i feltet med Industri 4.0

På BILA arbejder vi i høj grad med Industri 4.0, integrationen mellem den fysiske og den digitale verden. Det dækker blandt andet over intelligente køretøjer, dataopsamling og cloud computing - alle tre elementer som har været en del af Martin og Sunes projekt.

Formålet var at få en MiR (Mobile Industrial Robots) via internetteknologier til at kommunikere direkte med et BILA automatiseringsanlæg, så anlægget selv kunne kalde efter en selvkørende robot til at hente emner. Martin og Sune har været blandt de første til at måle OEE på en MiR: Altså hvor effektivt en MiR udnyttes, og den kan nu udover at udtrykke OEE også vise detaljerede informationer, der kan omsættes til direkte forbedringshandlinger. F.eks. kan den give svar på hvilke alarmer, der er de hyppigste, og hvor længe de har varet. 

Praktikperioden og det afsluttende projekt var bygget op om de nyeste teknologier og metoden Scrum, en agil udviklingsmetode, der ofte anvendes indenfor software-verdenen.

Projektet har været innovativt, da det har anvendt både en moderne udviklingsmodel og moderne teknologier. Martin og Sune har set mulighederne i at integrere forskellige teknologier, der tilsammen giver enestående værdi, f.eks. at kunne se MiR’ens OEE på sin app eller få besked på sit smart watch, når den løb i problemer, der krævede menneskelig involvering,

fortæller Thomas Ording, Product Manager og mentor til Martin og Sune under deres praktikforløb.

Vinder af Dansk Elforbunds Innovationspris

Efterfølgende blev projektet indstillet til Dansk El-Forbunds Innovationspris, som de to dygtige praktikanter vandt for det mest innovative afgangsprojekt. Deres underviser Jesper Meincke Hansen, som indstillede dem til prisen, har udtalt følgende:

Der var en del ukendte faktorer i projektet og nye teknologier af en høj kompleksitet, som Martin og Sune formåede at løse til stor tilfredshed. De samlede flere teknologier i et projekt, jeg mener, der har store fremtidsmuligheder.

I dag er Martin og Sune begge ansat som Software Engineers på BILA, hvor de er tilknyttet kundeprojekter i forlængelse af deres arbejde med MiR’en.

Det giver noget selvtillid, at jeg i dag kan få lov til at videreføre min praktikopgave i praksis hos en kunde, og det bekræfter jo, at man har lavet et ordentligt stykke arbejde,

slutter Martin Møller.