+45 97 71 00 44
tlf BILA A/S

Robot i julegave

Ønsk dig en robot af din chef i julegave

Industrielle robotter gør livet bedre, sundere og mere interessant for de ansatte, og de styrker virksomheden. Så derfor bør du faktisk ønske dig en robot i julegave af din chef.

Kronik skrevet af: CEO, Jan Bisgaard Sørensen, BILA Group

Siden efterårsferien er din chef blevet bombarderet med tykke kataloger med julegaveforslag til de ansatte – for eksempel en unik vandkoger med firmalogo. Hvorfor ikke spare hende for det svære valg, og ønske dig en robot i år?

Nye undersøgelser viser nemlig, at industrielle robotter ikke kun gør livet bedre, sundere og mere interessant for de ansatte, men også styrker firmaet så meget, at virksomheden må ansætte flere efter at have investeret i robotter.

Får du chefen til at købe en robot til dig, så du bliver mere produktiv og får et sundere og sjovere job, hvor du kan skabe større værdi og bevare en hæderlig løn for din flid og omhu.

Så med en såkaldt kollaborativ robot, en cobot, som du kan bruge i dit job til de kedelige, støjende, støvende, gentagne bevægelser, giver du faktisk både dig selv og virksomheden en bedre fremtid. En cobot skal ikke bures inden for sikkerhedens skyld i de store bure, robotter stod i i gamle dage. Det er en lille, fiks arm med forskelligt værktøj for enden. Den ruller du bare hen til dig, så den kan slibe, polere, føde, fylde op, pakke og pick’n’place. Du kan så tage de mere komplicerede opgaver imens. Det varer mindre end en time at lære, hvordan du indstiller den, hvis du for eksempel investerer tiden i Universal Robots Academy, der ligger gratis på nettet på en verden af sprog.

Ordretilgangen vokser stejlt

Et eksempel på det er virksomheden Trelleborg Solutions i Helsingør. På to et halvt år har fabrikken installeret 38 UR5-robotter og fire UR10-robotter, og ordretilgangen er vokset så stejlt, at det trods de nye ”robot-kolleger” har været nødvendigt at ansætte 50 nye medarbejdere.

Robotterne hos Trelleborg gør det muligt for én medarbejder at holde en celle med otte CNC-maskiner kørende ad gangen. Før skulle der én medarbejder til at passe tre CNC-maskiner. Dermed har Trelleborg sparet halvanden medarbejder pr. celle pr. skift. Men ingen medarbejdere er i perioden blev fyret på grund af automatisering. Tværtimod. Robotterne skaber flere arbejdspladser, fordi der nu sker en iøjnefaldende tilgang af nye ordrer: Godt 36.000 ordrer placerer kunderne nu årligt hos Trelleborg. Ordrerne lyder på alt fra et styk til serier af flere millioner styk. Og Trelleborg har inden for de sidste to år ansat 50 nye medarbejdere, så antallet af beskæftigede nu tæller cirka 330.

Danske lønmodtagere er optimistiske

Ønsker du dig en robot, er du ikke alene. En undersøgelse fra LO viser, at danske lønmodtagere er optimistiske, når det handler om teknologiske forandringer på deres arbejdspladser. Et flertal af dem er enige i, at automatisering enten skaber nye jobs eller er med til at sikre, at arbejdspladser i Danmark bevares. Det viser en undersøgelse, som Danmarks Statistik har foretaget for LO blandt mere end 5000 danskere på arbejdsmarkedet. Endnu flere erklærer sig enige i udsagn om, at digitalisering og automatisering erstatter rutineprægede arbejdsopgaver med nogle nye og mere interessante, giver bedre arbejdsprocesser og skaber bedre arbejdsmiljø.

Også Dansk Metal har anbefalet, at vi for at bevare arbejdspladser og vækst får flere robotter i industrien. I takt med at det bliver sværere at finde arbejdskraft, ikke mindst teknisk, bliver dette endnu mere relevant. For eksempel kan robotsvejsere overtage mange opgaver, efterhånden som det bliver sværere at få fat i svejsere.

Så sus ind til chefen, og bed om en robot som avanceret værktøj – ikke som erstatning for dig, men som din nye wingman, der tager alt det kedelige, støjende og tunge arbejde, mens du laver det interessante.