BILA Nordjyllands mest cirkulære virksomhed

BILA er Nordjyllands mest cirkulære virksomhed 2017

BILA blev torsdag kåret til Nordjyllands mest cirkulære virksomhed. Det er andet år i træk, BILA bliver hædret med en titel for deres måde at føre forretning på.

Sidste år vandt BILA prisen som Nordjyllands mest innovative virksomhed – og i år kan robotvirksomheden med base på Mors altså pryde sig med titlen som Nordjyllands mest cirkulære virksomhed.

BILA vandt torsdag titlen ud af et felt på i alt fem nominerede nordjyske virksomheder, som alle er blevet bedømt ud fra fire overordnede kriterier: forretningsstrategi, produktdesignstrategi, bæredygtighed samt samarbejdsrelationer og partnerskaber.

Vi er utrolig stolte og glade for denne her pris. Det betyder meget for os at blive anerkendt for vores måde at føre forretning på, og ikke alene på de økonomiske resultater og store vækst, vi har opnået hen over de senere år,

lyder reaktionen fra BILAs administrerende direktør Jan Bisgaard Sørensen:

Fleksible og genanvendelige robotter

De øvrige nominerede til prisen var tøjmærkerne Better World Fashion, der fremstiller bæredygtige skindjakker af genbrugsmaterialer, og ELSK, der designer og sælger økologisk tøj. Herudover var også Pack and Sea, der udlejer fiskekasser, og Aage Vestergaard Larsen, der forædler plastaffald til genanvendelige råvarer, blandt kandidaterne til titlen.

Det er Det Nordjyske Virksomhedspanel, der sammen med Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling Norddanmark står bag prisen. Torsdag var det op til et ekspertpanel bestående af Connie Hedegaard, bestyrelsesformand i CONCITO, Karin Klitgaard, miljøpolitisk chef i Dansk Industri, samt professor ved Aalborg Universitet Arne Remmen at bestemme, hvem der er Nordjyllands mest cirkulære virksomhed 2017. Og deres valg faldt altså på BILA.

I modsætning til de øvrige finalister fremstiller vi ikke produkter af genanvendte eller økologiske råvarer. Vores robotløsninger har til gengæld en høj genanvendelsesgrad, fordi de kan flyttes til andre opgaver hos den enkelte kunde, ligesom de også kan genbruges hos andre kunder og i andre typer produktionslinjer,

fortæller Jan Bisgaard Sørensen. Han tilføjer, at robotternes lange levetid – nogle op til 20 år – kombineret med deres høje genanvendelsesgrad desuden reducerer behovet for nye anlæg betydeligt, hvilket giver miljø- og energimæssige gevinster.

Fordele for dansk samfundsøkonomi

Også i forhold til samfundsøkonomien generelt har BILA stort fokus på at drive cirkulær forretning.

Gennem implementering af robotautomatiseringsløsninger er det således en helt central målsætning for robotvirksomhedens at bibeholde produktioner i Danmark i stedet for at flytte dem til udlandet:

Vores mål er at sikre vores kunder forbedret indtjening gennem effektiviseret produktion. Vi har skabt vores robotløsninger i tæt relation til cirkulær økonomi – ikke fordi vi skal, men fordi vi kan, og fordi vi gennem rentabel automatisering kan bibeholde produktion i Danmark og dermed medvirke til at skabe et bedre fundament for Danmark og danske virksomheder,

forklarer Jan Bisgaard Sørensen.